PRP (PLATELET RİCH PLAZMA) NEDİR?
İngilizce “platelet rich plazma” ifadesinin kısaltılmış halidir. Trombositten zengin plazma anlamına gelir. Trombositlerin esas görevi kanın pıhtılaşması ve kanamanın durdurulmasıdır.
Bunun yanı sıra trombositler aktive edildiklerinde büyüme faktörleri denilen proteinleri salgılarlar.Büyüme faktörleri hasarlı dokularda yeniden yapılanma ve iyileşme ortaya çıkarır.
Bu yöntemde kişinin kendi kanından tamamen doğal yollarla, özel yöntemlerle elde edilen kan ürünü kullanılmaktadır. Bir anlamda vücudun kendini yenileme mekanizması harekete geçirilmiş olmaktadır. Bu tedavi nedene yönelik ve dokuyu yapılandırıcı bir tedavi olduğundan sonuçlar kalıcıdır.
PRP NASIL ELDE EDİLİR?
Hastadan damar yoluyla 10-20cc kadar kan özel bir tüpe alınır. Çeşitli işlemlerden geçirilerek 2-3cc kadar PRP elde edilir. Elde edilen PRPnin mm küpünde 1 milyon civarında aktive edilmiş büyüme faktörleri salgılamaya hazır trombosit mevcuttur. Normal kanın mm3 ‘ünde bu rakam 150.000-400.000 adet kadardır.
PRP NASIL UYGULANIR?
Çoğunlukla lezyon ve çevresine (sorun teşkil eden vücut bölgesine lokal), 2-4 hafta arayla, 6 aylık dönem içinde toplam 3 enjeksiyona kadar yapılabilir.
PRP TEDAVİSİNİN YAN ETKİLERİ
Uygulamanın yapıldığı bölgede 1-3 gün kadar süren, buz uygulamasıyla giderilen hafif ağrı ve şişlik nadiren olabilir.
KOMBİNE TEDAVİLER
PRP tedavisi kliniğimizde mezoterapi, nöral tedaviyle de kombine edilerek uygulanabilmektedir.
PRP”NİN KAS İSKELET SİSTEMİ HASTALIKLARINDA KULLANIM ALANLARI?
l.Osteoartrit (Kireçlenme- kıkırdak hasarlanmaları): Diz, omuz, kalça, el, omurganın faset eklemlerinin osteoartriti; Özellikle osteoartritin erken dönemlerinde yapılan uygulamalar daha etkindir.
2.Omuz ağrıları: Omuzun tendin iti, sıkışma sendromları, kas rüptürleri
- Diz ağrıları: Ön çapraz bağ yaralanmaları, menüsküs lezyonları ve tendinitler
- Ayak bileği ağrıları: Bağ lezyonları- burkulmaları, ayak bileğinin tendinitleri, eklemin kireçlenmeleri
- Dirsek ağrıları: Tenisçi dirseği(lateral epikondilit), golfçü dirseği( medial epikondilit)